Saturday, September 27, 2008

siapa yang susah?? [edisi panas hati]

sesungguhnya atashi x paham sikap sesetengah manusia yang x nak langsung maju dalam hidup..well..specifically dalam IT la..meh sini atashi nak menyentuh tentang 2 orang staff yang atashi dah bagi laptop paling mahal..[atashi rasa kat pejabat ni sume pun tahu..haha]..
spec laptop yang dikehendaki..
1. kecik
2. ringan
3. high performance [software yang nak dipakai: autoCAD dan yang sewaktu dengannya]
memanglah ade dikemukakan spec tapi jenama yang bukanlah pilihan utama atashi untuk laptop..for me..pilihan utama untuk laptop terbaik dari segi durability with good/high performance are:
1. Toshiba
2. HP/Compaq
3. IBM Lenovo
atashi memang menekankan durability especially kalo bab-bab nak beli harta kerajaan nih..why?
1. laptop tu nak pakai lama
2. kalo dah nama harta kerajaan..mestila banyak tangan yang akan pegang nanti kan?
3. laptop tu akan di bawa ke mana-mana..pejabat..meeting luar..umah..[tapi yang selalu atashi tengok..laptop nih duduk kat umah staf jer..]
kalo nak yang gile-gile high performance..Toshiba memang out of reach la kan..so my choice was HP Compaq..yang kedua paling high-end..with Windows Vista Business..
blogger-emoticon.blogspot.com
now this is where the problems start..Windows Vista Business..2 org staf tadi tu memang biasa dengan Windows XP jerh..so bermatianla nak laptop Windows XP..tapi kawan-kawan sekalian..sekarang mana nak cari laptop yang ada Windows XP??? kebanyakan vendor skrg jual laptop that comes pre-installed with Windows Vista..oh ye..memangla dalam spec yang pnah diberikan tu..Windows XP..tapi sebenarnye atashi dah tanya vendor jugak psl spec untuk brand tu..dan jawapan yang telah diberikan was..'sekarang dah x pakai Windows XP dah..semua model pakai Windows Vista'..ingat atashi suka-suka??
blogger-emoticon.blogspot.com
[kepada yang 2 orang tu..laptop korangla aku paling pening skali nak cari..mahal pulak tu..kerajaan ni bukan boleh beli barang suka-suka kat pcfair ke..kat pasar malam ke..korang pun tahu kan prosedur pembelian camner? korang lagi lama kije kerajaan dari aku..bersyukur sket x boleh? kalo ikutkan hati x nak bagi pun..aku nak bagi satu je share la korang 2 orang..tapi sbb pikir untuk kemudahan korang jugak kan...and sekali lagi atashi ingatkan..laptop korangla paling canggih skali dalam satu pejabat nih..malu la wei kalo x nak belajar guna..staff korang pun dah advanced pakai Vista..takkanla korang still nak pakai XP lg kut??]
blogger-emoticon.blogspot.com
seriously..atashi memang benci orang yang cakap belakang-belakang..kalo atashi tahu..sorry to say la..you won't get anything good from me..coz you're not worth it..[haha..macam dalam iklan je]..kalo rasa tak puas hati say it in my face la wehh..and bukan atashi nak cakap..yang bermasalah snarnye bukan laptop tu pun..laptop atau perkakasan selagi masih dalam keadaan baik..adalah tidak bersalah..sebaliknya bergantung pada pengguna itu sendiri..kalo x reti guna..bermasalah lah kan..bukan atashi xnak downgrade..tapi laptop itu adalah under warranty..kalo di downgrade..sudah melanggar syarat-syarat warranty..so kalo rosak..korang nak tanggung kos nye ke??
blogger-emoticon.blogspot.com
sudahla..sebenarnya atashi bosan kerja di sini..buat benda yang bosan..pekerja x progresif..semuanya nak duduk di takuk lama..tapi memang atashi puji sesetengah staf yang sgt eager untuk belajar benda-benda baru..tapi malangnya atashi x dapat nak bagi tunjuk ajar yang terbaik sebab atashi sendiri underhanded..x cukup tangan..bayangkan lah..pejabat besar tersergam indah..tapi yang jaga semua prasarana IT cuma atashi sorang..logik ke?? dahla sume nak kene cover..technical..logical..managerial..and the management pun satu..tak payahla atashi nak kata kan..nama je management..tapi pengurusan..OUT..orang management nih x pnah blajar management ker? teringat star rating..kene bang pasal xde strategic planning..masa temuduga..mmg atashi rasa nak nganga jer..strategic planning pun x tahu ke????..atashi yang belajar IT ni pun tahu strategic planning..tp memang atashi tak terbuat pun lah..dahla staf x ckop x der..report bulanan pun tercungap-cungap nak buat..ni kan pulak nak duduk diam-diam buat SWOT analysis, balanced scorecard [orang management kalo x tahu 2 tuh tak yah duk management..buek malu yo]..perancangan setahun..3 tahun..5 tahun dan selanjutnya..sudahnya..dapat TELUR..(0 markah)..memang atashi kagumla camner diorg leh bertahan sampai sekarang..serius kagum..syabas! [bukan pujian ok!]
blogger-emoticon.blogspot.com
haihh..atashi mencari calon bakal suami seperti berikut:
1. latar belakang x kisah..
2. kalo boleh setaraf dengan atashi..(degree holder..kalo ader master lagi bagus..)
3. pekerjaan..x kisah..
4. boleh tolerate dengan perangai atashi..
5. akan membenarkan atashi organize gathering batch bile-bile yang atashi nak..
6. menetap di KL atau di tempat lain selain dari Perak..atau di luar radius 200km dari Batu Gajah ni..[kalo KL lagi bagus]
atashi mau transfer lah.. sudah terlalu bosan+menyakitkan hati di sini
blogger-emoticon.blogspot.com
well..sekadar luahan perasaan..atashi berharap..lepas raya nanti dapat kembali dengan azam baru..untuk raya nih..atashi nak duduk diam-diam kat umah..nak reorganize balik hidup atashi..tapi kalo keadaan tak berubah jugak..memang atashi xder pilihan lain lah..

9 comments:

.:sanDORA:. said...

Hidup xseronok kalau xde dugaan.. kan.. sabar je la .. k.. jangan cepat putus asa.. cik tu boss gred A lagi tau!

Nasa said...

hehe . Aku pon sgt tak suka org yang macam ni . Dulu terpaksa jaga company kecil yang staf2 dier mostly sumer tak reti it . Penat giler layan soalan remeh . Kenapa pc ni slow , macam maner nak copy n paste . camner nak hilangkan ikon dr desktop .. haha .. adoi penat giler melayan .. lps tu aku terus berikar .. aku nak keje dgn org professional .. jgn bila ckp tak blh bkk yahoo jer or takder internet access .. bila akusrh oh dier ping router ker , jgn dier tanya balik ping tu ape. ping pong die tau ler

nisya-chan said...

nasa: huhu..tu ok lagi..ni nak suh tukar terus tuh..huhh..ckp macam laptop sendiri je kan? kalo beli pakai duit sendiri mmg aku x kisah pun nak tukar.. =P

k. ida: ntah..gred A pun bukan leh wat ape sgt kak..kije kat tempat org..camnilah kut..huhu

Nadya said...

nisya..mintak aa tukar..tmpt aku memerlukan org le..hehehe

nisya-chan said...

nadya :
wah tulaa..aku sangat mau tukar..tapi mau confirm dulu lah..sbb KPKT sgt susah mau bagi org kuar..*sigh*..nadya..ko carikan aku laki yang duk kl la..boleh??

Nadya said...

bolehhh..tmpt aku ade la seketul dua..nak??haha

sukahati said...

haha...aku pon penah pening gak kat opisneh....
mengajar systm baru, makcik2 yang tak penah pegang mouse pon...sadis giler aku tgk..pastuh kondem kata system tak baguih...haihhh

tp aku agak kompius...memula ko marah ngan 2 orang tuh,....tetiba kt ujung ader ciri2 lelaki pilihan pulekkk...:p

@LiYaNNuaR said...

hmmm... sgt setuju ngan point2 tersebut... huhuhu... akhirnya... tahu jugak kan... tak perlu diberitahu... otometik buleh tahu... sgt magik, kan...

anyway... very2 lucky sbb nisya nih staf federal... easy come, easy go, maybe la... semuanya KPKT yg akan tentukan... bukannya management itu... huhuhu... cuba bayangkan kalau ler nisya staf opis nih, dah tu permanent pulak tuh... canerr??? sengal beb... sengallllllllllll...

ape pon... best of luck 2 u, dear..

nisya-chan said...

nadya: hah..ok tak? kalo ok pe lagik..rekemenla..huhu

su: haha..marah memang marah..kondem mesti kondem..tp yang last tu xleh lupa sbb itulah penyelamat! haha

k. liya: wah..bagus..memang sgt magik!! aih..hopefullynye gitu lah kak..tp x semudah itu jugekk..huhu..arigatou-gozaimas!