Sunday, February 22, 2009

soal hati...kah?

wah..tajuk ini sangat berat..tapi dah lama bermain dalam tempurung kepala atashi ni..kenapa eh..this thing called life is not as easy as it seems..when i look around..banyak je lagi orang lain..all with their own problems..ade yang problem takde parents..ade yang ade parents pun problem..problem dengan kawan..tak yah cakap la kan..problem dengan diri sendiri..pun ade..

no matter what our problems are..there are ways to solve it..or kalo dah teruk sgt..ways to minimize the damages..sometimes kita kene sabar..sometimes we have to turn to someone..either someone close..or someone we barely know..and very rarely..kite tak payah buat pape pun snarnye..huhu..kenapa? tak percaya ka?

anyway..it depends on the problem that we're having..oh..before i forgot..whatever i'm writing here is a reflection of what's on my mind..i'm just sharing my piece here..

ok..here goes..for me..whatever that happens to us in this life..happens for a reason..setiap permasalahan yang menimpa tu..ujian Tuhan..kalo dah nama tu ujian..what would the outcome be? hmm..dulu and even now..kite amik exam untuk ape ye anak-anak?

ape yang kite dapat lepas tahu result exam tu? hmm? well..ade yang amik exam semata-mata nak lulus je..[macam atashi jugak..huhu]..i think its not wrong to say that..the results of the exams are the measurement of what we have achieved in the process of learning..hmm..more or less its something like that..bile result teruk..kene study lebih..tapi kalo result ok..kene beringat!

sama tak? sama tak? dengan ujian yang diturunkan dalam hidup kita? dalam kitab dah Tuhan bagitau..DIA turunkan ujian..supaya kita lebih beriman..

ok..bab ujian tu satu hal..skarang kite tgk reason die plak..say i'm having this problem with a friend..pernah tak terfikir untuk fikir..kenapa kita ada problem tu?? let me guess..always that pops up in our minds are "why is this happening to me?"...haaa..tak baik menipu!! atashi pun selalu je fikir macam ni..tapi kan..kite jarang fikir "WHY is this happening to me.." the reason...why?

tu sebab Datuk Dr Fadzillah Kamsah slalu pesan..sebelum tido fikirkan ape yang kite dah buat siang tadi..minta maaf dengan orang yang kita dah buat salah..dan paling penting maafkan semua org..sebelum tido..tiap-tiap malam..sebab ape?

pnah tak dengar phrase ni "what goes around..comes around.." or "what you give..you get back"..ape yang kite dah lakukan pada orang lain..tak kira la baik atau buruk..akan ditimpakan pada kita semula suatu hari nanti..sape berani sangkal? meh masuk meh..

so..berkemungkinan masalah atashi tu berpunca daripada atashi sendiri..mungkin secara tanpa sedar..atashi telah melukakan hati seorang sahabat sebelum ni..atashi tak tahu..yelah..konfiden bapak je atashi ni macam baik sangat kan..sekarang..hati atashi plak yang dilukai..[chewah..]..Tuhan tu Maha Adil kan?

tu satu reason..ade pulak..senang cite la..atashi bg contoh life atashi sendirik..kalo tak disebabkan atashi kene tinggal dengan orang yang atashi sayang gile bab dulu..atashi tak dapat jadik mcm atashi sekarang..enjoying every moment..menghadapi masalah dengan hati terbuka..[chewah..ntah betul ntah idak..haha] but dulu i wasn't like this..i used to fake smiles..rasa macam the world is so not fair..but now i smile with all my heart..[bila perlu jelah..takkanla sepanjang masa nak sengih kut..gilo ko..] tapi pape pun..i have to admit i'm not a very smiley person..mweheheh

oh and satu lagi..masa memula kene duk ipoh..atashi rasa tertekan gile..dah la i'm not on a very good terms with my mom..wah..macam-macam la masalah..tapi snarnye..dalam pada tu..DIA nak atashi jumpa semula dengan sahabat-sahabat atashi masa sekolah rendah dulu..supaya atashi dapat menghargai mereka..

Tenkiu Zaimun sebab selalu bersama dengan aku time aku buat jahat kat skolah agama dulu..
Tenkiu Ruhil sebab sanggup teman aku main kat padang lepas aku abes skolah agama yang lagi jauh dari umah ko..walopun padang kat depan umah ko lagi besar..sebab parents aku tak bagi aku main kat padang..
kepada sahabat-sahabat lain yang masih belum ditemui..atashi ucapkan bebanyak terima kasih jugak..
kalo takde diorang ni dulu..i would grow up to be a dull and boooring person..haha..

jadi..setiap yang terjadi itu..ade hikmahnye kan? kan atashi dah cakap..Tuhan itu Maha Adil..sometimes He took away the sunshine from us and make the skies grey and rains..but later He gave us the rainbow..lagi cantik kan? itu satu lagi reason..

jangan lupa juga..yang telah terjadi..yang sedang terjadi dan yang akan terjadi..semuanya takdir..dah tertulis di Loh Mahfuz..terpulang kepada kita bagaimana untuk menghadapinya..dan menentukan endingnye..

ok..mungkin ape yang atashi dah tulis kat sini..sukar untuk diterima..i know..atashi dah hidup suku abad lebih pun kadang-kadang tak boleh terima jugak..tapi tu hakikat beb..tepuk dada..tanyalah hati..

5 comments:

Zai Yahyah said...

ko dh tpuk dada tya hati x beb...???
hehehe.. :)

nisya-chan said...

dah dah..tpi kadang2 smpi tersedak2 pun mengada jugak..wahaha

sukahati said...

hoho...aku suka entry neh...tq sbb mengingatkan aku yer

dBot+AdibA-waN said...

i agree.. so apa yg kite tak nk org lain buat kat kite, kite jgn buat mcm tuh dkt org lain.. kan kan kan..


teringat balik dedulu aku slalu "menumpang" kt bilik kau kat UM..as well as kat Milennium Court... Now, im more than happy to welcome u @ Sentul plak =)

nisya-chan said...

thanx