Friday, October 31, 2008

a look into oneself

issue atashi hari ni..berkaitan dengan story di bawah..

semalam..atashi pulang lambat dari kerja...server problem..tapi itu kerja punya hal..malas nak bincang kat sini..huhu..
sesambil tunggu vendor settle that problem..[ages rasanya those 2 ++ hours] atashi ber YM dengan seorg member lama..yang bertanyakan info pasal gaji org kije gomen mcm atashi nih..then tup-tup dia bertanya pasal hati dan perasan..[she's my ex's (XXX) officemate..and satu kelas dengan atashi kat UM dulu..]..
well for me..i'm happy now..being at peace with myself..walopun kadang-kadang kesempitan wang untuk enjoy..huahuahua..well at least sekarang i'm enjoying every bit of my life..with my OWN money..[ok..sumtimes i borrowed some from my mates..tapi atashi bayar balik asap ok!]..
blogger-emoticon.blogspot.com
ok..soalan macam tu memang la sangat mendorong atashi untuk mengumpat XXX..lagi-lagi with the latest updates i got about him..huhuhu..then member tu pun kuar ayat lebih kurang gini..

xyxyx : xyx tu pnah cakap kat opismate aku (kawan skolah die) die nak duit XXX je

hah! atashi dah agak dah..xder motive lainnyer..mesti nak duit jer..dari dulu lagi atashi dah warning XXX tu..but..oh well..tanak percaya..it was his choice kan..so..semoga berjaya sampai ke jinjang pelamin la korang ye..ok..enuff..
blogger-emoticon.blogspot.com

back to my issue..

atashi serius tak paham la..camner eh stengah-stengah pompuan boleh hidup camtu??..bergantung hidup pada orang lain..berpindah-pindah dari sorang ke sorang..best ke? macam tak tentu arah je..macam takde honour pun ader.."selagi ko boleh bagi aku duit..aku setia ngan ko"..macam tu ke? memalukan kaum!

bebaru ni 360 pun ada bincang isu lebih kurang macam ni..tapi pasal sugar daddy and sugar baby lah..but the main issue is almost the same..those girls are willing to do anything for money..yang lagi menyedihkan..kebanyakannye melayu..Muslim!..

true..almost everything in the world needs money..but how about the air we breathe? dan rezeki yang kita dapat tu..sumenye turun dari langit ke? dunia yang kite duk menumpang ni..sape yang bagi? dalam sedar tak sedar..kita kufur nikmat..

bila teringat masa lepas atashi..i was involved with liberal people..Malays..Muslims of course..sangat sosial..sampai ke tahap dah tak tahu hukum Allah..pengalaman atashi..pasal munakahat..ibu bapa berhak menerima/menolak pinangan anak dara mereka tanpa perlu bertanya pada anak tersebut..tetapi kalau janda..ibu bapa perlu terlebih dulu bertanya pada anak tersebut sama ada mau menerima atau tidak..[lebih kurang macam tu lah kefahaman atashi tentang bab ni..kalo salah tolong betulkan..wallahua'lam]..atashi baru je cakap part anak dara tu..dan hamba Allah ni pun terus menyimpulkan bahawa ibu bapanya tidak boleh memilih jodohnya kerana dia bukan anak dara..[get my drift?]..atashi agak kesal dengan keadaan tersebut..tapi Alhamdulillah..atashi terselamat dari semua tu..kalu tidak..tak tahula ape nak jadi..

atashi bukanlah nak kata atashi baik sangat..huhahuha jugak..pegi jugak karaoke..bersosial jugak..tapi atashi sedar..ada batasnya semua ni..kalu ikut hukum pun..mungkin atashi ada melampaui batas jugak..[kita tak tahu kan apa yang ada dalam buku kita tu]..tapi bagi atashi..ada limit dalam bersosial ni..jangan sampai maruah tergadai..jangan sampai kufur nikmat..

tapi..kenapa eh generasi kita jadi macam ni..salah didikan? well..pada atashi..sebenarnya bergantung pada attitude..Dia jadikan kita mahkluk berakal..yang tahu bezakan yang baik dengan yang buruk..yang betul dengan yang salah..tapi kita lebih turutkan hawa nafsu..kan? tengok..skali lagi kita kufur nikmat..akal..

well post kali ni adalah sedikit muhasabah..untuk diri atashi..

tengokla nikmat sekeliling kita..then cuba nilaikan dengan duit..ternilai tak? kita ni..dah bersedia ke nak berhijrah ke alam barzakh nanti? maut boleh datang menjemput bila-bila je..bayangkan kalo kita dalam keadaan tidak bersedia? lebih teruk lagi..kalo ketika itu kite sedang melakukan perkara yang tidak sepatutnya?

7 comments:

Nasa said...

aku pon kadang pelik dengan pompuan macam ni .. macam takder jatidiri gak .. baik dier gi tekel Datuk2 maner jer .. senang citer .. klu duit adalah first priority dier ler ..

nisya-chan said...

ish..ko nih..xde kelasla couple ngan Datuk..x 'power' dah..haha..lagipun kalo gitu nampak sangatla jadik sugar baby kan...

ZaiMuN Erin Yahyah said...

Senang cerita.. pompuan2 mcm ni mmg x tau malu, x de harga diri, x bermaruah, murahan AND.. x percaya pada agama dan Tuhan sendiri... Seriously, talking bout this issue buat aku pun jadi naik hangin... koz sesengkek mana pun aku ni, aku x kan sesekali nk gadai maruah aku juz for money... Aku lbh rela mati kebuluran dari makan duit HARAM dow...!!!

sukahati said...

bg aku la...pompuan2 yg ko nyatakan tuh smer mencari bahagia dr perpektif diorang sendiri. Mungkin bg derang duit tuh membahgiakan. Jd dengan cara ape sekali pon dia akan mendapatkannya walopon cara tuh tak sah. Tapi bg aku, walopon gaji aku ciput tapi alhamdulillah masih survive, aku bahagia kat opis neh. Kadang2 nak jump tmpt lain pon pk 2 3 kali gak

nisya-chan said...

zai: atashi sokong!!!

sue: well..nk cari kebahagian melalui perspektif sendiri memang x salah..tapi bab menyusahkan hidup orang lain tu yang buat aku sengal..

Anonymous said...

dan hamba Allah ni pun terus menyimpulkan bahawa ibu bapanya tidak boleh memilih jodohnya kerana dia bukan anak dara.. --> in my opinion, maybe org yg wat ayat ni ckp mcm tu sbb die da frust dgn hidup die n feel hopeless..d sins are too much n they know it..rse mcm da xde hope n buat ape pun ttp xleh nk ubah keadaan...so instead, they do wat seems to be easiest; deny, make fun of it or find excuses...or else they'll live depressed all along..

nisya-chan said...

anonymous:
well..sampai bila nak be in denial sayang..terima lah yang benar sekalipun ia pahit..Allah itu Maha Adil..selagi kita mohon pada Nya..Dia takkan lupakan kita..selagi Izrail tak datang menjemput..pintu taubat tu sentiasa terbuka kan?

memangla easier said than done..atashi tak nafikan..tp insya Allah..kalo kita tak putus asa..Allah akan tunjukkan jalan..takde bende dalam dunia ni yang takde penyelesaian..its up to us whether to execute the problem solving or not..