Thursday, April 9, 2009

sutoressu

blogger-emoticon.blogspot.com
atashi paling tak suka orang yang suka amik mudah bila melakukan sesuatu pekerjaan..
ye..memang bagus nak siapkan kerja cepat..taaaaapi tak bagus bila mengabaikan perkara-perkara yang sepatutnya diteliti terlebih dahulu..
blogger-emoticon.blogspot.com
young man..[ni budak praktikal atashi ni]..hidup ni jauh lagi..jangan tergopoh-gopoh..nanti mengundang padah pada diri sendiri..

take it from someone who have been there..done that..and make it one hell of a lesson in your life for not following orders..atashi tak marah betul2 lagi tadi..
blogger-emoticon.blogspot.com

and bercakap pasal nih..atashi terfikir perbualan dengan rakan sejawatan..yelah..pasal staf gomen ni lah..kalo yang dah senior tu..langsung tak boleh nak hormat pada mereka yang berpangkat lebih tinggi..memang lah tak semua..tapi pekerjaan itu satu tanggung jawab..masa kita mula-mula sain Surat Akujanji tuh dah kira mula menerima segala tanggungjawab yang diamanahkan oleh pihak atasan..tak buat maksudnye tak amanah la kan??
blogger-emoticon.blogspot.com

tu satu hal..tuding-menuding tu biasa..tapi masing-masing kena tahula tanggung jawab masing-masing kan..dalam kes atashi tadi..i had to be responsible..sebab yang buat kesilapan tu anak buah atashi..lagi tinggi pangkat..lagi banyak tanggungjawab..mati boss kalo dapat staf yang buat kerja lepas tangan..tak dengar cakap semua nih..
blogger-emoticon.blogspot.com

rakyat..orang awam..public..rata-rata memandang rendah pada kerajaan..mesti selalukan dengar ayat camnih.."alaa..gomen..biasala.."..kadang-kadang sebagus mana pun Ketua Jabatan tuh..kalau dapat orang bawahan yang tak bertanggung jawab..hancur gak..ni atashi yang tengok sendiri..yang lagi sedih..kebanyakan yang buat hal macam tu kaum sendiri..tapi tak semua..

atashi puji sangat staf-staf yang sangat menitikberatkan ketelitian dalam melaksanakan tugas memasing..memang atashi appreciate sesangat lah..lagi banyak tanya..lagi atashi suka..sekurang-kurangnya atashi tahu diorg wat kerja..tul tak?
blogger-emoticon.blogspot.com

alangkah bagusnya kalo mereka yang berada di zon selesa tu sedar..betapa la dunia luar tu sangat memerlukan mekanisme penyampaian kerajaan yang berkesan..apakah itu?? ya..itulah anda..termasuk atashi..yang bergelar penjawat awam nih..mungkin JPA should consider suatu skim perkhidmatan yang akan membuatkan penjawat awam bekerja dengan bersungguh-sungguh..tapi tu lah kan..selagi tak sedar tanggungjawab..

takdo maknonyo
blogger-emoticon.blogspot.com

7 comments:

cHe IzaN said...

huhuhuhu...btul3x. trademark staff gomen tu mmg dh sebati ngn public. if kita dok kat tmpat public pon kita akn ckp bnda yg sama "gomen..biasala". yg penting!!!masing2 kena tahu tanggungjawab. ingt mencari rezeki itu satu ibadah

nisya-chan said...

btul3x!!..tau takper!

zool said...

Hm. itu mentaliti org luar.. Mentang-mentang kita gomen keje 8-5macam2 tanggapan negatif..
kat opis ni ada ramai bekas dari syarikat swasta.. bila masuk baru tau..
Kerja kerajaan mungkin tak sesibuk swasta tapi tanggungjawab dia.. sakit..
saya ni pun sebelah kaki boleh masuk penjara.

nisya-chan said...

btul tu zool..tanggung jawab mmg masya Allah..tapi penjawat awam sendiri pun kene sedar tuh..tp yang sedihnye..ade yang amik mudah je amanah tuh..camner?

alwajdi said...

hmm..oleh itu, kalo da tau tggjwb adela maha byk..camne boleh tido bwh meja lagik?

sungguh contradicting.. :P

nisya-chan said...

hey..itu tido di waktu rehat okey..waktu rehat xpe maa

nisya-chan said...

sila lihat semula post itu..waktu rehat di hari jumaat di sini ialah kul 1215 hingga 1445..itu ialah waktu rehat mehh..wekk